Размер, население, БВП: Страните от BRICS в числа

...
Длъжностни лица от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка
Коментари Харесай

Длъжностни лица от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се събират в Йоханесбург във вторник за тридневна среща на върха на BRICS, клуб от пет нации, състоящ се от 40% от световното население и повече от 25% от световния БВП, който се позиционира като икономическа противотежест на Запада. Почти 15 години след основаването на групата, FRANCE 24 разглежда нациите от BRICS в брой и тяхната относителна тежест в световната икономика.

Терминът „БРИК“ се появява за първи път през 2001 г. за обозначаване на нововъзникващите икономики на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Той е измислен от Джим О’Нийл, британски икономист от инвестиционната банка Goldman Sachs, и скоро става популярен сред финансови анализатори и инвеститори, които искат да се докоснат до бързоразвиващи се пазари.

През 2009 г. представители на четирите държави приеха акронима на първата среща на върха на БРИК, проведена в руския град Екатеринбург. Съюзът е предназначен да даде на тези нации по-голяма тежест на глобалната сцена и да компенсира доминацията на индустриализираните западни икономики.

Южна Африка се присъедини към групата година по-късно, добавяйки „S“ към акронима.

 

През 2015 г. петте държави създадоха свой собствен кредитор, Новата банка за развитие (NDB), базирана в икономическия център на Китай Шанхай и предвидена като алтернатива на базираната във Вашингтон Световна банка.

Обявената мисия на банката е да „мобилизира ресурси за проекти за развитие в БРИКС, нововъзникващи икономики и развиващи се страни“. Настоящият му президент е Дилма Русеф, бивш президент на Бразилия, която беше назначена през март 2023 г.  

Разширяване?

NDB спомогна за стимулиране на нарастващия интерес към блока, подхранвайки разговорите за възможно разширяване в бъдеще години. Сред кандидатите за членство в клуба на БРИКС са Саудитска Арабия, Иран, Аржентина и Египет.

БРИКС вече съставлява основен териториален и демографски блок, обхващащ почти една трета от земната повърхност на света и обхващащ повече от 40% от общото му население. Двете най-гъсто населени нации в света, Индия и Китай, наброяват близо 3 милиарда жители помежду си.

Заедно петте икономики от БРИКС представляват малко над една четвърт от световния брутен вътрешен продукт (БВП), според Световната банка. Общите цифри обаче прикриват значителни различия между членовете.

В интервю за френския всекидневник Le Monde от 2021 г. О’Нийл отбеляза, че съответните дялове на Русия и Бразилия в световната икономика „след десетилетие на бърз растеж са се свили обратно до нивото си от 2001 г.“.

„Може би трябваше да нарека този клуб „IC“ (за Индия и Китай)“, добави О’Нийл. „Или само „C“.“

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР